Trots att nästan alla svenskar äger en smarttelefon är det få som förstår hur den faktiskt fungerar. Om du är en av dem kan det vara värdefullt att läsa vidare:
- Hur är en smarttelefon uppbyggd?
- Vilka smarta telefoner äger svenskar
- Surfa på internet
- Röstassistenter
- Betala kontaktlöst
- Navigera via GPS
- Skicka och ta emot sms
- Spela spel
- Ta foton och spela in video
- Vanliga frågor
Hur är en smarttelefon uppbyggd?
En smarttelefon är uppbyggd av flera viktiga komponenter som fungerar tillsammans:
- Processor (SoC): Telefonens “hjärna” som styr alla funktioner.
- Skärm med touchkontroll: Gör det möjligt att se och navigera i smarttelefonen.
- Batteri: Ger ström för att alla komponenter ska kunna fungera.
- Kamera: För bilder och videoinspelning.
- Sensorer: Mäter rörelse och ljus.
- Antenn: Möjliggör uppkoppling till mobilnät och Wi-FI.
- Högtalare och mikrofon: Gör det möjligt att höra och prata genom telefonen.
- Lagringsutrymme: För att hantera all data mobilen skapar och behöver.
Se hur en smarttelefon är uppbyggd (engelskt tal).
Vilka smarttelefoner äger svenskar?
Enligt data från 2023 så ser marknadsandelarna ut följande:
Tillverkare | Marknadsandel i Sverige (2023) |
Apple | 57 % |
Samsung | 30 % |
Xiaomi | 5 % |
OnePlus | 3 % |
Sony | 2 % |
Motorola | 1 % |
Tabellen visar hur många procent av marknaden varje mobiltillverkare har.
Det är tydligt att Apples Iphone är den vanligaste smarttelefonen i Sverige. Samsung har en relativt stor marknadsandel på 30 %, dvs, 3 av 10 väljer telefon från Samsung.
Så här fungerar funktioner i smarttelefoner:
Smarttelefoner har flera olika funktioner och det kan vara värdefullt att veta hur de fungerar:
Surfa på internet
Mobiltelefonen ansluter till internet via Wi-Fi eller mobilnät (3G, 4G, 5G). Webbläsaren skickar en begäran till en server för att ladda en enskild URL (det vill säga en bestämd sida på en webbsajt). Servern skickar tillbaka sidan som digital data, vilken processorn bearbetar och visar på skärmen.
Röstassistenter
När du pratar till din telefon omvandlar mikrofonen din röst till “digitala koder”. Dessa koder skickas till en server där artificiell intelligens används för att analysera och tolka dina ord.
Betala kontaktlöst (NFC-betalning)
NFC (Near Field Communication) är en teknik där två enheter kommunicerar trådlöst när de är inom ett visst avstånd från varandra. När du håller telefonen nära en betalterminal skickar NFC-modulen en krypterad signal med betalningsinformationen. Denna signal valideras av terminalen, och betalningen genomförs via en säker anslutning. Du kan läsa mer om hur det fungerar att betala med mobil hos Kreditkortguiden.
Navigera med GPS
Mobiltelefoner har en GPS som tar emot signaler från satelliter i omloppsbana runt jorden. Genom att ”triangulera” positionen från flera satelliter kan telefonen beräkna exakt var du befinner dig. Navigeringsappar som Google Maps använder denna data för att ge ruttförslag och visa kartor.
Ladda ner Google maps (fungerar även offline).
Skicka och ta emot SMS
När du skickar ett SMS via en app (exempelvis WhatsApp), kodas meddelandet till digitala data. Data skickas via mobilnätet eller internet (Wi-Fi) till en server, som vidarebefordrar det till mottagarens telefon.
Ladda ner WhatsApp här.
Spela spel
Mobilen använder sin processor (CPU) och grafikprocessor (GPU) för att hantera beräkningarna och rendera grafik i realtid. Pekskärmen fungerar som en interaktiv kontrollpanel, medan sensorer som accelerometer och gyroskop möjliggör rörelsekontroll i vissa spel.
Ta foton och spela in video
Mobilens kamera består av en bildsensor och en lins. Ljuset passerar genom linsen och träffar sensorn, som omvandlar ljuset till digitala signaler. Den digitala bildprocessorn (ISP) bearbetar signalerna för att skapa högkvalitativa bilder och videor. Funktioner som autofokus och HDR används för att förbättra kvaliteten.
FAQ om smarttelefoner
Är Apple den vanligaste smarttelefonen i Sverige?
Ja, Apples iPhone är den vanligaste smarttelefonen i Sverige med 57 % av marknaden, enligt data från 2023.
Kan jag betala kontaktlöst med alla smarttelefoner?
Nej, endast smarttelefoner med NFC-teknologi kan användas för kontaktlös betalning. När du håller telefonen nära en betalterminal skickas krypterad betalningsinformation för säker betalning.
Fungerar GPS utan internet på min telefon?
Ja, GPS-modulen i telefonen tar emot signaler direkt från satelliter och kan beräkna din position utan internet. Dock behövs en anslutning för att ladda kartor och rutter i navigeringsappar.
Kan jag spela avancerade spel på min mobiltelefon?
Ja, telefonens processor (CPU) och grafikprocessor (GPU) hanterar beräkningar och grafik i realtid, medan pekskärmen och sensorer som accelerometer möjliggör interaktiv spelkontroll.