Hoppa till innehåll

8 Fördelar och Nackdelar med 5G

fordelar nackdelar 5g

Stödet för 5G-tekniken blir allt större, och 5G-tekniken är här för att stanna. Men vilka fördelar får du ta del av när du skaffar ett 5G-abonnemang, och finns det några nackdelar som är värda att nämna?

I denna artikel får du tydliga svar på fördelarna och nackdelarna med 5G.

4 fördelar med 5G-tekniken

  • Du får en snabbare uppkopplingshastighet.
  • Du får en lägre latens.
  • Du får en mer stabil uppkoppling.
  • 5G fungerar tillsammans med IoT-produkter.

Nedan berättar vi mer om de fördelar vi precis nämnt i större detalj.

1. Uppkopplingshastigheten ökar

4G-nätet ger dig en uppkopplingshastighet på cirka 40 Mbps medan 5G-nätet har en teoretiskt maxhastighet på mellan 1 000 och 10 000 Mbps. Men den faktiska maxhastigheten på Sveriges 5G-nät ligger idag på omkring 300 och 600 Mbps, så en viss förbättringspotential finns.

Summa summarum; om du skaffar ett abonnemang för 5G får du alltså en betydligt högre hastighet än tidigare. Den riktigt höga uppkopplingshastighet du får ta del av är alltså en av de starkaste fördelarna med 5G-nätet.

2. Latensen blir lägre

Latensen, det vill säga fördröjningen på datapaketen ligger på mellan cirka 30 och 120 ms på 4G-nätet. Det är inte en otroligt hög siffra. Men då du i regel får en latens på under 5 ms i 5G-nätet är det att föredra.

Med en latens på under 5 ms kan du bland annat spela spel online utan fördröjningar, vilket är helt omöjligt i dagens 4G-nät. 4G-nätets höga och i synnerhet ostabilan latensvärden gör att onlinematcher på exempelvis Playstation 5 blir en irriterande historia.

3. Din uppkoppling blir mer stabil

5G-nätet är förenklat betydligt starkare än tidigare mobilnät. Med starkare menar vi att fler enheter kan kopplas upp utan att nätet blir överbelastat eller att din surfhastighet blir lägre.

4. IoT-produkter fungerar bra med 5G

IoT-produkter, såsom ständigt uppkopplade larm och ständigt uppkopplade industrimaskiner fungerar idealt tillsammans med 5G-nätet. Två viktiga anledningar till det är att latensen är låg och att kapaciteten är hög i 5G-nätet.

4 nackdelar med 5G-tekniken

  • 5G-nätet täcker långt ifrån hela Sverige.
  • 5G-masterna ger ibland en kortare räckvidd än 4G-masterna.
  • Uppladdningshastigheterna är sämre jämfört med fiberbredband.
  • Batteriförbrukningen ökar på din telefon.

Nedan berättar vi mer om de nackdelar vi precis tog upp.

1. 5G-nätet täcker inte hela Sverige

Om du vill ha tillgång till 5G-nätet måste du idag bo i en storstad såsom Stockholm, Göteborg eller Malmö. Mindre och mellanstora städer kommer få stöd för 5G i framtiden, men utbyggnaden har idag inte kommit så långt.

2. 5G-masterna har en kortare räckvidd

Då 5G-nätet ger din som användare högre hastigheter måste datapaketen färdas på ett sätt som gör att räckvidden i 5G-masterna i många fall blir sämre än 4G-masternas. Förenklat gäller detta; ju högre hastighet du får, desto sämre räckvidd har 5G-masten.

Värt att tänka på är att räckvidden på 5G-masterna inte spelar någon roll för dig som konsument. Operatörerna installerar bara fler 5G-master om täckningen skulle behöva stärkas upp.

Samtidigt medför räckviddsproblematiken att utbyggnaden av 5G-nätet blir kostsam, vilket kan påverka priset på ditt 5G-abonnemang.

Läs mer: Viktiga forskningsframsteg inom elbilar.

3. Uppladdningshastigheten är inte perfekt

När du surfar på 5G-nätet kan du räkna med en maximal uppladdningshastighet på cirka 100 Mbps. Det är inte en dålig prestation sett ur en normal mobilanvändares perspektiv, men det blir samtidigt svårt för 5G-nätet att ersätta fiberbredbandet med en så pass begränsad uppladdningshastighet.

4. Batteriförbrukningen blir högre

5G-nätverket ger dig en extremt bra prestanda, men prestandan kommer med ett pris. Detta pris består av att batteriförbrukningen på din enhet ökar, samt att din enhet riskerar att bli varm. Anledningen till detta är att din telefon tvingas ”jobba hårdare” när den är uppkopplad mot 5G-nätet.

Men är det vi tog upp ovan något problem?

Nej, absolut inte. Både dagens och framtidens telefoner klarar av och kommer att klara av att vara uppkopplade mot 5G-nätet på ett fördömligt sätt. Så om tillverkaren säger att din telefon fungerar bra tillsammans med 5G-nätet så gör den också det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *